Kolostomi Bakımı Nedir? Sorusu kalın bağırsak sorunu yaşayan birçok kişinin araştırdığı ve merak ettiği sorular arasında yer almaktadır.
Kolostomi, kalın bağırsak kolunun ameliyat yardımı ile karın bölgesinin ön kısmına dikilmesi ile dışarı doğru açılma işlemi olarak adlandırılmaktadır. Kolostomi ile ilgili olarak son dönemlerde birçok bilinçli bireyin bilgi almak için araştırma yaptığını bilmekteyiz. Sizlerde kolostomi ile ilgili olarak araştırma yapıyor ve bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kolostomi Bakımı Nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Kolostomi Bakımı Nedir?
Kolostomi Bakımı Nedir? Kolostomi, kalın bağırsak kolunun ameliyat yardımı ile karın bölgesinin ön kısmına dikilmesi ile dışarı doğru açılma işlemidir. Kolostominin asıl amacı insan vücudunda bulunan dışkının bu yapay yol ile ağız kısmından (stomadan) dışarıya atılmasıdır. Kolostomide genellikle yapılan bazı işlemler haricinde anüste bulunan sfinkter kası olmadığından kolostomisi olan kişiler hem bağırsak hareketlerini hem de dışkı boşaltımlarını kontrol altına alamazlar. Kolostomi olan kişiler dışkıyı toplamak için kolostomi torbası kullanırlar. Bu torba kullan- boşalt özelliğine sahip bir torbadır. Bu hastalarda gaz oluşumu çok sık olduğundan dolayı kullanılan kolostomi torbalarının filtreli olması gerekmektedir.
Ürostomi Nedir?
Ürostomi, idrar çıkış yollarının ameliyat yardımı ile direkt yada indirekt yöntemlerle karın çevresi duvarına olan ağızlaştırlmasıdır. Üreterler ameliyat yardımı ile direkt olarak karın çevresi duvarına ağızlaştırılır yada kalın bağırsak veya ince bağırsaktan alınan bir parça sayesinde idrarın vücuttan atılması için yol olarak yapılır. Ameliyatı yapan doktor alınan bu parçanın bir ucunu kapatırken idrar borularını bu kısmın içine yerleştirirken açıkta kalan ucuda karın duvarına açılmış olan kesikten stoma olarak dışarı çıkarır. Dışarı çıkan bu parçaya ise kolonik konduit yada ileal denmektedir.
Kolostomi Nedir?
Kolostomi, kalın bağırsak kolunun ameliyat yardımı ile karın bölgesinin ön kısmına dikilmesi ile dışarı doğru açılma işlemidir. Stomanın 3 çeşidi bulunmaktadır, bunlar;
- Ürostomi
- Kolostomi
- İleostomi
Stoma bu çeşitte incelenir.
İleostomi Nedir?
İnce bağırsağın orta kısmından itibaren distalde de kalan kısmına ileum denir. İleostomi ameliyat yardımı ile burada bulunan ince bağırsağın karın kısmının ön duvarına doğru açılma işlemidir. Bazı sorunlardan dolayı kalın ve rektumun ameliyat ile alındığı veya tamamen devre dışı bırakıldığı zamanlarda ise ilestomi açılmaktadır. İleostomisi bulunan bireylerde, sfinkter kası bulunmadığından dışkı çıkışını kontrol edemezler. Kolostomili bireylerde olduğu gibi ileostomili bireylerde kullan- at özelliğine sahip ileostomi torbası kullanılır. İleostomili bireylerde dışkının sulu ve yakıcı olduğu bilinmeli ve gerekirse fazladan önlemler alınmalıdır.

Stoma Açılma İşlemleri
Stoma temel olarak iki sebeple açılmaktadır. İlk sebep gastrointestinal denen sistemin son kısmında bulunan yapısal yetersizlik veya fonksiyonel yetersizlik olduğu zamanlarda stoma açılabilir. Genellikle bu kısımlarda daha önce yapılmış olan operasyonlardan dolayı yapışıklıklar, kanser, doğumsal sebepler, anüs kasının yetersiz olması, ülseratif yada anorektal kanserler gibi oluşan sebeplerden dolayı kalın bağırsağın son kısmı çıkarılması ile stoma açılması gereklidir. Bir diğer sebep ise uygulanan anastomozun yada bir hastalık sebebi ile koruma amaçlı stoma açılması yapılabilir.
Ürostomi;
İdrarın oluşması yada dışarı çıkarılması görevini üstlenen organlarda bir sıkıntı olduğu zaman bu organlar görevine devam etsin diye stoma açılır.
- İdrar çıkışını engelleyen tümörler ( iyi yada kötü olabilirler)
- İdrar yollarında yaşanan daralmalar
- Mesanenin alınması,
- Kaza sonucu yaşanan yaralanmalar,
- Doğuştan veya sonradan belli olan sinir hasarları.
Stoma Özellikleri Nedir?
Stomada sinir uçları yoktur ve bu yüzden herhangi bir acı, ağrı ve diğer duyular hissedilemez. Stoma ağzın iç kısmına benzeyen bir görünüme sahiptir, ağızdaki gibi pembe-parlak ve ıslak bir görünüme sahiptir. Ameliyat esnasında yada sonrasında yapılan manipülasyonlar sebebi ile ödem oluşabilmektedir. Ameliyattan sonra stoma küçülür, oluşan ödem geriler ve en az 1 yıl içerisinde kalıcı boyutuna gelir. Stoma temizliğinde sürtünme ile oluşan çok az bir miktarda kanama yaşanabilir.
Stoma mukoza yapısına sahip olduğundan dolayı kılcal damar miktarı oldukça fazladır. Gelen kanama ve stomadan gelen içerik fazla kanlı ise hasta kişi en acil şekilde doktoruna görünmelidir. Stoma çıkışı esnasında parastomal alana temas etmemeli ve dışkı ile temas oluşan deri bölgesinde tahriş ve kızarıklıklar olabilir.
Stoma Olan Ürostomi Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler;
- Doktor kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır.
- Gün içerisinde en az 2 litre su içilmelidir.
- İdrar çıkışında azalma ve idrar renginde oluşan herhangi bir renk değişiminde doktora bilgi verilmelidir.
- Ürostomide stoma çevresi en iyi şekilde korunmalı ve kullanılan adaptör cilde temas etmemelidir.
- Ciltte oluşacak tahrişi engellemek amacıyla stoma etrafına pasta dikkatli bir şekilde yapılmalı ve kullanılan adaptör ile stoma arasında cilt boşluğu bırakılmamalıdır.
- Ciltte boşluk kalırsa eğer stomadan cilde idrar atar ve ciltte tahriş, kızarıklık vb. durumlar oluşabilir.
Kolostomi Bakımı Nedir?
Kolostomi Bakımı Nedir? Sorusu ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Bilinçli bir şekilde araştırma yaparak kolostomi ile ilgili olarak bilgi almak isteyen birçok kişinin çeşitli makalelere ulaştığını görmekteyiz. Burada kişilerin oldukça dikkatli olması ve uzman bir kişi tarafından destek alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra sizlerde kolostomi ile ilgili olarak merak ettiklerinizi ve düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.